Accés al contingut
Accés al menú de la secció

Les consultes públiques prèvies: un entrebanc per regular o una oportunitat per participar? (10248/2018-1)

Jurídica

Actualització-aprofundiment - Estratègica

Presentació

L'obligació d'efectuar una consulta pública electrònica abans d'elaborar projectes normatius és una de les novetats rellevants de la Llei 39/2015, d'1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. La idea bàsica és que potenciar la participació i la transparència millora la qualitat de la regulació des del punt de vista de la seva eficàcia i la seva legitimitat democràtica.

La introducció d'aquest tràmit, vinculat amb l'avaluació d'impacte normatiu i el govern obert, permet superar alguns dels dèficits tradicionals del procediment d'elaboració de normes. Alhora, però, s'hi afegeix complexitat i la seva aplicació indiscriminada planteja dubtes. És per això que, a fi de facilitar-ne el compliment i garantir una aplicació homogènia i efectiva a l'Administració de la Generalitat, s'ha adoptat l'Acord del Govern, de 25 d'abril de 2017, relatiu a l'oportunitat de les iniciatives legislatives del Govern i a la seva consulta pública, així com la Instrucció de 25 d'abril de 2017, per la qual es preveu el Circuit intern per a la tramitació d'una consulta pública i la seva publicació al portal Participa.gencat.cat.

El Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i el Departament de Presidència conjuntament amb l'Escola d'Administració Pública de Catalunya organitzen aquesta sessió.

Objectius

Analitzar la consulta prèvia des de les diferents perspectives que hi conflueixen.
Reflexionar sobre el funcionament de les eines que s'han posat a disposició de les unitats promotores i valorar-ne els resultats.


Destinataris

Personal tècnic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya amb responsabilitat en relació amb l'elaboració de normes o amb la tramitació de consultes prèvies i amb altres canals de participació ciutadana.

Programa

10.40 Acreditacions.
11.00 Benvinguda i presentació.
11:15 El tràmit de consulta pública prèvia: context, distinció d'altres figures i excepcions.
11:45 L'avaluació preliminar: el contingut de la consulta pública prèvia.
12:15 Les consultes públiques com a canal de participació ciutadana: riscos i oportunitats.
12:45 Torn obert de paraules

Professorat

Aránzazu Colom, advocada de la Generalitat, Gabinet Jurídic, Departament de la Presidència.
Paula Ortí, cap de l'Àrea de Millora de la Regulació, Direcció General de Coordinació Interdepartamental, Departament de la Presidència.
Laura Suñé, sub-directora general de Qualitat Democràtica, Secretaria de Transparència i Govern Obert, Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.

Dates i horari

28 juny 2018, d'11 a 13 h

Lloc

Escola d'Administració Pública de Catalunya

Places

180

Hores lectives

2 hores

Matrícula

Cal que us hi inscrigueu per mitjà d'ATRI o del circuit que tingui establert el vostre departament o organisme.

Certificat

A l'alumnat que assisteixi al 80% de les hores lectives, se li expedirà un certificat d'assistència

Responsable

Josep Maria Nin Lumbiarres

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya